Gras zaaien is een proces waarbij elke stap telt, van de voorbereiding van de bodem tot de eerste keer maaien. Het vereist niet alleen kennis en vaardigheid, maar ook geduld en toewijding. Door de juiste technieken en zorg toe te passen, creëeren we een gazon dat meer is dan een stuk groen; het draagt bij aan een mooie en praktische omgeving. 

Wilt u zelf aan de slag met uw tuin of laat u het gazon liever door ons onder handen nemen?


Vraag een vrijblijvende offerte aan

De voordelen van gras zaaien

Doordat het gras vanaf het zaad in de eigen bodem groeit, ontwikkelt het een sterker wortelstelsel. Dit bevordert niet alleen de groei, maar ook de algemene gezondheid van het gazon. Gras dat vanaf zaad op de bestemde plek groeit, is doorgaans sterk en heeft een volle, meer uniforme uitstraling.

  • Bij het zaaien van gras heeft u de vrijheid om te kiezen uit verschillende mengsels graszaad. Van gras dat goed gedijt in de schaduw, tot graszaad voor sportvelden en speelgras. 
  • Een ingezaaid gazon heeft doorgaans een langere levensduur dan een gazon, aangelegd met graszoden. Dit komt doordat het vanaf het begin in de eigen bodem groeit, waardoor het een sterk wortelstelsel ontwikkelt dat diep in de aarde doordringt.
image-top

Zelf gras zaaien

Een goede voorbereiding van de bodem is cruciaal voor het succes van uw gazon. Verwijder uw oude grasmat, onkruid en puin. Zorg voor een gelijkmatige, losse grondstructuur door de grond te freze, spitten of eggen en egaliseer de ondergrond voor een goede afwatering en strak resultaat. Een goed voorbereide bodem zorgt voor optimale onderhoudsomstandigheden en bevordert een sterke wortelgroei.

Er zijn verschillende soorten graszaad beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken. Kies een mengsel dat past bij de gebruiksintensiteit en ligging van uw gazon.

Het zaaien moet met zorg en precisie gebeuren. Een gelijkmatige verdeling van het zaad zorgt voor een uniform gazon. Gebruik bij voorkeur een zaaimachine voor een nauwkeurige verdeling of strooi met de hand. Het is aanbevolen om het zaad licht in te harken voor een goed bodemcontact. Een zaaimachine zorgt hier automatisch voor.

Na het zaaien is het belangrijk om het gazon regelmatig te bewateren, vooral in de beginfase. Zorg ervoor dat het gazon niet uitdroogt en bescherm het tegen vogels totdat het graszaad begint te ontkiemen.
 

Graszaad bestellen

 

Wanneer gras zaaien?

Gras zaaien kan bijna het hele jaar door. De beste periode is van maart t/m juni en augustus t/m oktober. In deze maanden zijn de omstandigheden voor gras het beste. Ideaal is een temperatuur van rond de 20 graden, met af en toe een goede regenbui. Het najaar is een mooie tijd om gras te zaaien. De lage worteldruk, warme bodem en vochtige nachten zorgen voor ideale omstandigheden.

Verzorg het gazon na het zaaien

Water is essentieel in de beginfase. Zorg voor een gelijkmatige en regelmatige bevochtiging van de bodem zonder dat er plassen ontstaan. Een licht vochtige, maar niet doorweekte bodem bevordert de kieming en groei. Een beregeningsinstallatie kan hier een goede oplossing voor zijn.

Onthoud dat gras niet over één nacht groeit. Onder ideale omstandigheden verschijnen de eerste grassprieten na twee weken. Het vereist geduld en aandacht, vooral in de eerste weken. Voorkom betreding op het pas ingezaaide gazon tot het gras sterk genoeg is.
 

Gras laten inzaaien

Hoewel zelf gras zaaien een fijne bezigheid kan zijn, komt er veel kijken bij het creëren van het perfecte gazon. Met onze expertise en ervaring maken we van uw gazon ons volgende succes. Met onze machines nemen we u het werk uit handen en zorgen we voor een resultaat dat uw verwachtingen overtreft. Heeft u een groot gazon, grasveld of ander stuk grond dat aan een opknapbeurt toe is? Wij staan voor u klaar.

Vraag een offerte voor gras zaaien aan

Vul onderstaand offerteformulier zo volledig mogelijk in. Stuur gerust foto's mee van de bestaande situatie en eventueel uw tuinontwerp. Binnen 48 uur ontvangt u een reactie.

* verplichte velden

Contact

Tel: 06-25085608
E-mail: info@tuinwerken.nl

Onze visitekaartjes

Gennep

Mook

Malden

Boxmeer

Groesbeek

Kerkdriel

Mill

Venray

Wijchen

Gemert

Grave

Groesbeek

Oosterbeek

Arnhem

Cuijk

Uden

Nijmegen