06 - 25 08 56 08 info@tuinwerken.nl
graszoden leggen

COVID-19 - Natuurlijk houden we rekening met de richtlijnen van het RIVM. We bezorgen uw graszoden aan huis, zodat u niet de straat op hoeft. We houden 1,5 meter afstand, schudden even geen hand en u kunt betalen via een betaalverzoek.

Wilt u het gras afhalen? Dan vragen we u om de graszoden zelf in de auto of aanhanger te laden. We zetten het gras voor u klaar op een aparte pallet en vragen u om 1,5 meter afstand van andere klanten te houden.

Wilt u dat wij uw gazon aanleggen voor een makkelijk en snel resultaat? Ook dat kan gelukkig nog steeds. We werken uitsluitend buiten, schudden even geen handen, en houden 1,5 meter afstand van u.

Dank voor uw begrip! Heeft u vragen over onze maatregelen? Bel dan gerust! Christiaan Verspeek 06-25085608

Zelf gras leggen

Als u heeft besloten om zelf de graszoden te leggen vind u hier een beschrijving wat u aan voorbereidingen van de grond kunt treffen. Als u van plan bent om een beregening installatie te (laten) installeren is dit het juiste moment! Op de pagina “Beregening” vindt u meer informatie. Heeft u weinig tijd om uw gras te maaien? Een robotmaaier is wellicht een optie!

Grond

De grond waar u het gras gaat leggen, moet zwart zijn. Hoe donkerder zwart, hoe meer voeding er in de grond zit en hoe beter uw gras uiteindelijk zal groeien. Indien u twijfelt aan de voedingstoestand is het raadzaam om een laag compost aan te brengen en deze te mengen door de bovenste 5 à 10 cm. Wanneer u te weinig grond heeft kunnen we teelaarde in big bags (1 m³) leveren. De uiteindelijke hoogte van de grond moet, voordat u het gras legt, ongeveer 2,5 cm onder het straatwerk liggen.

Oud gras verwijderen

Wanneer er “oud” gras staat kunt u kleine oppervlaktes zelf afsteken met een scherpe schop. Grotere oppervlaktes kunt u verwijderen door middel van een graszodensnijder. Hiermee kunt u gemakkelijk en snel de oude graszode verwijderen. Voor meer informatie zie de verhuurpagina.

Frezen

Nadat u het oude gras verwijderd heeft, zitten er nog worteltjes in de bovenlaag van de aarde. Deze kunnen door middel van een frees fijn gemalen worden. Hierdoor wordt de bovenlaag zacht en kan gemakkelijk geëgaliseerd worden. De nieuwe graszoden zullen hierdoor ook beter hechten. Voor meer informatie zie de verhuurpagina. Als u geen oud gras verwijderd heeft, raden wij bij een vaste grond aan deze ook te frezen.

Aandrukken

Nadat de grond los gefreesd is kunt u deze met een (gras)hark grof egaliseren. Hierna de grond aandrukken met een gras wals. Dit is een rol die te vullen is met water. Hiervoor verdicht de grond en krijg u later geen kuilen in uw nieuwe gazon. Wilt u een gras wals huren? Zie de verhuurpagina. Wanneer u alles heeft aangerold, ziet u goed waar de kuilen en bulten zitten. Hierna kunt u met een (gras)hark de bovenste cm van de grond losharken. Dan met een rei (dit is een aluminium lat), of met een plank op zijn kant de grond afreien. De bulten trekt u hierdoor in de gaten. Wanneer u nog niet tevreden bent, kunt u bovenstaande meerdere malen herhalen, totdat alles vlak ligt. Houd er rekening mee dat u ongeveer 2,5 cm met de bovenkant van de grond onder het straatwerk of tegels blijft.

Bemesten

Nu de grond vlak ligt, raden we aan om de grond te bemesten. Strooi ongeveer 2,5 kg per 100 m² Marathon Repair & Preseed. Dit is speciale bemesting, ontwikkeld om de wortelgroei te stimuleren. Het gras zal hierdoor sneller vastgroeien.

Gras leggen

Wanneer u een robotmaaier heeft aangeschaft kunt u de randdraad met de pinnen in de grond vastmaken. Eindelijk kunt u de graszoden leggen. Het is verstandig om eerst een kader te leggen. Dit is de buitenrand van uw gazon. Hierdoor drogen de graszoden minder snel uit. Dan dit kader opvullen met gras. Leg de graszoden strak tegen elkaar aan. Gras op maat snijden gaat het beste met een (oud) broodmes. Wanneer alles ligt, de buitenzijde aanvullen met aarde, hierdoor droogt de buitenrand niet uit. Dan drukt u het gras aan met een zware gras wals. Deze drukt het gras vast en zorgt ervoor dat de wortels goed zullen vastgroeien.

Sproeien

Afhankelijk van de weersomstandigheden moeten de graszoden water hebben. We raden u aan meteen als het gras is aangedrukt water te geven. Bij pas gelegd gras is het beter om 4 keer verdeeld over de dag een half uur te sproeien, dan 1 keer 2 uur. Het belangrijkste is dat de graszode vochtig blijft. Hoe vaak u hiervoor moet sproeien is afhankelijk van de weeromstandigheden. Na een week begint het gras al vast te groeien. Hierdoor kan het al dieper in de grond water aan. U kunt het sproeien langzaam afbouwen. Na ongeveer 2 tot 2,5 week is het gras vastgegroeid.

Maaien

Na 10 dagen tot 2 weken mag het gras voor de eerste keer worden gemaaid. De maaihoogte rond de 4 cm. Dit kunt u afbouwen tot ongeveer 2,5 cm. Zorg ervoor dat de messen van uw grasmaaier scherp zijn. Bij een robotmaaier kunt u de hoogte ook instellen.

Onderhoud

Omdat u veel water geeft in het begint, “spoelt” de voeding uit het gras, de bodem in. Daarom is het verstandig om na 2 tot 3 weken bemesting te strooien. In het schema hieronder vindt u het complete bemestingsplan.

Bemestingsplan

Marathon Repair & Preseed 7-13-9 + 2,5 MgO

  • Bij aanleg om de wortelgroei te bevorderen.
  • Tijdens onderhoud vroeg in het voorjaar om straatgras te onderdrukken

Marathon Spring 16-4-8 + 2 MgO + Fe

  • Langwerkende meststof, slechts eenmaal per 2 – 3 maanden bemesten. Snelle groenkleuring voor uw gras
  • Geen nitraat, daardoor rustige groei zonder pieken

Marathon Autumn 7-0-21 + 2 MgO + Fe

  • Speciaal voor herfst- en winterbemesting
  • Beschermt uw gras tegen extreme temperatuursinvloeden
  • Bevat geen nitraat, om ongevraagde groei te voorkomen